De Bossche Winter is helaas weer voorbij!

We maken ons op voor een schitterende zomer, hopelijk samen met jou!​

| Deel:

De Bossche Winter gestart, vooralsnog online!

Door de huidige coronaregels kent De Bossche Winter andere uitdagingen dan de zomerse editie. Toch maken we ontmoetingen mogelijk, ook nu dat niet vanzelfsprekend is. We faciliteren ondernemerschap, met speciale aandacht voor winkeliers. We bieden een uitgestoken hand, vooral voor mensen die het in deze donkere dagen extra moeilijk hebben.

We doen dat kleinschalig, grotendeels online en we doen dat met elkaar. Als iedereen omkijkt naar zijn of haar buurman of -vrouw, dan zien we niemand over het hoofd. Het is een groeimodel, waarbij we kijken wat mogelijk is binnen de richtlijnen van het RIVM. Als het kan, wordt de programmering uitgebreid.De Bossche Winter duurt t/m 17 januari 2021.

Aandacht voor elkaar

Het college is blij met het programma van De Bossche Winter. Burgemeester Jack Mikkers en wethouder Mike van der Geld: “We leven in een bijzondere tijd, en we missen het samen kunnen zijn. De Bossche Winter gaat over gezamenlijkheid en gezelligheid. Het gaat over aandacht voor elkaar, een luisterend oor, een uitgestoken hand. Dat kenmerkt ’s-Hertogenbosch, waar ontmoeting in ons DNA zit.”

“Het gaat ook over ruimte voor ondernemerschap. Want dat blijven we nodig hebben. We hebben de veerkracht en creativiteit om te organiseren wat wel kan, binnen de maatregelen die we nu kennen. Het programma is er een voor iedereen. Thema’s als bezinning, nabijheid en zorg voor elkaar staan hierbij centraal. Zo lukt het ons toch – vooral online – die uitgestoken hand te bieden!”

Wat kan er wel

Huibert Wilschut, directeur De Bossche Winter: “Doordat we in tegenstelling tot de zomer weer meer geacht worden thuis te blijven en het bovendien ‘de donkere dagen’ zijn, vinden we het belangrijk om sterk in te zetten op het sociale element. Laten we proberen tot achter de voordeur te komen en te kijken ‘wat kan er wèl’. Ook met als gedachte: Laten we elkaar de ruimte geven om ons verhaal kwijt te kunnen en, al is het maar in klein gezelschap (of online), dingen te beleven.”

“Zo zijn we het idee aan het uitrollen om in alle Bossche wijken en buitengebieden grote, gezellig aangeklede kerstbomen te plaatsen. Wijkbewoners kunnen daar hun kerstwensen/verhalen ophangen. Ook worden er in de buurtwinkels gratis De Bossche Winter kerstkaarten neergelegd met de oproep om een kaartje aan de mogelijk eenzame wijkgenoot te schrijven. De kerstbomen zijn ook voorzien van een QR code waardoor ook online een boodschap kan worden achtergelaten en je bijvoorbeeld een gift aan één van de lokale organisaties kan doen die er zijn om andere mensen in ’s-Hertogenbosch te helpen met eten en drinken of cadeautjes voor kinderen.”

Houd je aan de regels!

Vanaf 13 november staan er zo’n 40 (online) activiteiten op onze website. Denk aan online knutsel workshops, ‘how to’ filmpjes om zelf de mooiste kerstdecoraties te maken, wandelingen in de natuur, proeverijen voor thuis, shoproutes, etc.

Bovendien staan er tal van pareltjes gereed die direct van start kunnen gaan zodra we 1 stapje teruggaan in de RIVM routekaart. Houden we ons aan de regels, dan worden we beloond! Denk bijvoorbeeld aan de Kerststal in de Sint-Janskathedraal die dit jaar middels het reserveren van een tijdslot dan kan worden bezocht. De Piek-up, een kerst drive-through belevenis voor de aanschaf van je kerstboom en decoraties.

Ook zijn workshops op locatie, kleinschalig, weer mogelijk en mogen de Bossche musea en theaters weer gasten ontvangen. Bij vervolgens een nog verdere versoepeling van de regels kunnen er weer buitenactiviteiten voor jong en oud worden georganiseerd. Initiatiefnemers daarvoor staan al te trappelen.

Winkeliers

Wilschut vervolgt: “De maanden november en december zijn traditioneel ‘shop- en cadeaumaanden’. In verband met de winterfeesten Sinterklaas en Kerstmis zijn deze maanden voor onze winkeliers – waarvan en groot deel toch al tot de gedupeerden van de crisis behoren – essentieel om te overleven.”

Naast de bekende kerstverlichting en de grote kerstbomen op de Parade en Markt, wordt de Markt, in samenwerking met ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch, extra feestelijk verlicht. Voor de winkeliers, ook in de buitengebieden en winkelcentra, is een pakket met verschillende De Bossche Winter uitingen ontworpen.

Daarnaast biedt de app ‘Close to Den Bosch’, vanaf vandaag gratis te downloaden, de mogelijkheid voor de winkeliers om bijvoorbeeld personal shopping afspraken in te plannen. Ook zijn er specifieke winkelroutes gemaakt zodat wandelaars via www.debosschewinter.nl de route kunnen downloaden of via de app deze al wandelend kunnen bekijken. Zo wordt het nog eenvoudiger om je (kerst)diner te shoppen of een uniek Sinterklaascadeau voor je nichtje te scoren.